Рационалды теңдестірілген тамақтануды ұйымдастыруды
бақылау қорытындысы.
Желтоқсан айы – 2022 жыл
Бақылауға қатысқандар:
Бөбекжай директоры: Темирбекова Ж.А.
Бөбекжай әдіскері: Сейтжапбарова Г.Б.
Бөбекжай медбибісі: Абдикаримова Д.С.
Бақыланған топтар: Ересектер «Күншуақ», «Балапан», «Құлыншақ», «Радуга».
Бала денсаулығының маңызды факторларының бірі-ұтымды тамақтануды ұйымдастыру және оны білім беру процесінде көрсету. Дұрыс тамақтану-бұл ұзақ және жемісті өмірдің негізі, денсаулық, сергектік КЕПІЛІ, түрлі аурулардың пайда болуының кепілі. Сондықтан, балабақшаның жұмысы тұрғысынан дұрыс тамақтану мәселесі маңызды орындардың бірін алады. Балабақшада тамақтану топтық бөлмелерде ұйымдастырылған. Барлық пісіру циклі ас блогында жүреді. Ас блогы 100% кадрлармен жабдықталған. Ас блогының үй-жайы бірінші қабатта орналасады, жеке шығатын есігі болады. Тамақ өнімдерін танспорттау жеткізушілердің арнайы автокөлігімен жүзеге асырылады.
Тамақты сақтау және дайындау үдерісіне және ас үйге деген санитарлық-гигиеналық талаптарды қатаң түрде сақтау балалардың тамақтарын дұрыс ұйымдастыру. «Күншуақ» бөбекжайындағы барлық азық-түліктер санитарлық ережелерге сәйкес санитарлық-эпидемиологиялық қорытындылары.
Тамақтану сапасын, тағамдардың әртүрлілігін және витаминденуін, азық-түліктің салынуын, аспаздық өңдеуді, тағамдардың шығуын, тағамның дәмдік сапасын, азық-түліктің дұрыс сақталуын және өткізу мерзімдерінің сақталуын бақылауды балабақшаның аға медбикесі жүзеге асырады.
Дайын тамақ медицина қызметкері сынаманы алғаннан кейін және «Дайын тағамдарды бағалау нәтижелері журналына» тиісті жазылғаннан кейін ғана беріледі. Тамақтандыруды ұйымдастыру үнемі әкімшіліктің бақылауында.
Санитарлық-гигиеналық талаптарға сәйкес:
* Таңғы ас.
* Түскі ас.
* Бесін ас.
* Кешкі ас.
Күнделікті санитарлық бақылау үшін тексеру жүргізіледі:
- Ас үйді және барлық қосалқы үй-жайларды жинау сапасы;
- Ыдыстарды, жабдықтарды жуу ережелерін сақтау (сертификаты бар рұқсат етілген жуу құралдарын пайдалана отырып қана);
- Таңбаланған кесу тақталарының жеткілікті санының болуы, оларды дұрыс пайдалану және сақтау;
- Өнімдерді, әсіресе термиялық өңдеусіз тамаққа кететін өнімдерді аспаздық өңдеу талаптарын нақты орындау.
- Ас блогында еңбекті қорғауды сақтаумен;
- Электр сымдарының және барлық жабдықтардың ақаусыздығы;
- Қызметкерлердің жеке гигиенасы ережелерін сақтау;
- Алынған және шығындалатын өнімдерді есепке алуды жүргізу бойынша басшының жұмысымен;
- Смета бойынша бөлінген ақшалай қаражатты тамақтануға ұтымды жұмсау.
Сондай-ақ, басшы ай сайынғы тамақтану құнын есептейді және мәзір-талап бойынша тамақтанатын балалардың санын оларға барумен салыстырады.
Су ішу режимін әзірлеу СанПин сәйкес жүргізілу сақталған.
«Нұрбөбек» бөбекжайының ересектер «Гүлдер», «Айгөлек», «Лучик» топтарында су әрдайым балаларға еркін қол жетімді жерде (күтуші суды күніне 2 рет асхадан әкеледі, содан кейін балаларға шыныаяқтарда таратады, қайнаған суды сақтау мерзімі 3 сағат, егер топта бөтелкедегі су немесе су бар салқындатқыштар болса, онда сақтау мерзімі ашылғаннан кейін көрсетілген ұйқыдан аспайды).
Топтарда тарату үстелінде 2 подностар бар: 1 әлі пайдаланылмаған кружкалар үшін, екіншісі пайдаланылған;
Тәрбиешілер мен олардың көмекшілері балалардың су тұтынуына жауаппен қарайды.
Баланың денсаулығы мен дамуы жоғары дәрежеде толық диетаға байланысты, сондықтан мектепке дейінгі мекемеде тамақтануды ұйымдастыруға қойылатын талаптар өте қатал сақталады. Әр түрлі тағамдар, жаңа және табиғи өнімдер баланың денесін дәрумендер мен минералдармен қамтамасыз етуде маңызды рөл атқарады.
https://nurbobek.edu.kz/perspektivaly-m-zir.html#sigProId06189ce26d